France vs Sweden 4-1, massage and electronics

Chengdu is nicknamed the City of Hibiscus but is maybe more known for being the home to lots of cute pandas. Being one of China’s biggest cities Chengdu has a lot to offer for a visiting cycle tourist.

Our first day was spent by riding 10 km through the center of the city to a bicycle shop where we hoped to get our drive trains cleansed and my rear wheel trued. Since it was holiday time, the staff in the shop were very busy and only had time to assist in trueing the wheel, which is something we hardly can do successfully by ourselves.

The second day we didn’t do anything but sleeping.

The third day we made an excursion to the shopping areas south of the city. We need to buy a mosquito net to use during our trip through Laos and Thailand and we firmly believed that this could be found at Decathlon which is a French sports and outdoor retail chain with stores all over the world. Opposite to Decathlon there is an Ikea store and although legally Dutch its products, appearance and feel still is 150% Swedish and best of all it sells Swedish sweets and other foodstuff to the joy of a bypassing cycle tourist.

Visiting Ikea a rainy Saturday after payday in Sweden is a bad idea if you want to be alone. The same goes for visiting an Ikea store in China during the ”golden week”, i.e. the week long break during the autumn – you will never be on your own and there will be waiting lines to everything.

We had a cup of Swedish style coffee and some cakes at the restaurant, but didn’t bother to go in to the store itself. Decathlon was slightly less crowded and we spent about two hours walking around and checking sportswear, cycle components and outdoor equipment. Unfortunately we never found any mosquito net, but we ended up with a bungy strap and a mirror for my bicycle.

We then walked back to Ikea to make a few important purchases and left the shop with Norrlands Guld (Swedish beer), Blueberry jam, Swedish crisp bread and some candy.

In Sweden the national language is Swedish and English is the first second language we learn. Swedes often get compliments for speaking good English while the opposite usually is said about the French. When looking for mosquito nets at Decathlon we had to ask the staff and all four people we talked to spoke good English. When shopping at Ikea we talked to three people who didn’t know a word of English until a fourth person arrived and helped us with our queries.

Hmmmm – it doesn’t feel good to be beaten by 4-1 in English as a second language by the French… Maybe it is because Ikea is owned by a Dutch foundation, but then again, the Dutch are supposedly better at English as a second language than the Swedes are….. 😉 😉

Anyway, the beer tasted wonderfully and some Swedish travelers at the guesthouse got very jealous when they saw us having crisp bread with blueberry jam…. so thank you Ikea…. 🙂

Enjoying Swedish style coffee

Enjoying Swedish style coffee

We bring a GoPro video camera along this trip and once we stop cycling in Thailand we will sit down and edit the material and make some short films about this journey. The GoPro comes with lots of mounts that can be used to attach it to almost anything. In a small shop in Russe in Bulgaria we bought some more mounts and now we wanted to buy a head strap or a helmet mount. Off we went to Chengdu’s center for electronics which is two large buildings with seven floors each packed with small and large electronic shops.

We walked around for two hours and to our surprise we found nothing. Nobody even seemed to know about GoPro, which is the leading brand in the market for action cameras.

I still contemplate what is worst, a Swedish company being beaten by a French when it comes to knowledge of English, or two chinese skyscrapers filled with electronics being beaten by a small shop in an unknown galleria in a town in Bulgaria…..

It has been nice for our bodies to get almost a week off the saddle and rest from the cycling. Yesterday we thought we should give them a special treat and went to get some massage. I wasn’t very impressed by the massage, but when the masseur towards the end of the session showed me a glass cup and indicated if I wanted it I thought that a cup of tea could be a good way to end a mediocre massage session.

The masseur then set fire to a piece of cotton at the end of a long stick and held it in the cup for a few seconds. I thought it was strange, but in a country where many people wear face masks in the streets to protect themselves from germs, I thought it was yet another way of making sure that the tea cup was clean. One second later I got a surprise when she put the cup upside down on my naked back. I could feel how the cup got stuck and then it suck my flesh into it as it cooled down. I thought it was a very strange way to serve tea and soon I had a dozen such cups on my back.

Back at the guesthouse I had to google what I had been through and found out that cup therapy is a classic treatment in China that is supposed to cure all sorts of ailments. I can’t say that I feel any better now than before I was turned into a kitchen shelf, but one thing is for sure and that is that getting a massage in the city of Pandas made me look like a leopard.

I thought the masseur offered me tea and ended up like this….

I thought the masseur offered me tea and ended up like this….

18 thoughts on “France vs Sweden 4-1, massage and electronics

 1. Mamma we

  Ja du, även du som nu är så världsvan råkar ut för överraskningar! Ha skinnet återvänt till normalt utseende? Jag förstår att det smakade jättegott att fika på Ikea, säkert bättre än i Bäckebol. Hade tänkt ta en tur dit ut i em men fick en tid i tvättstugan istället.
  Må väl!

  1. anja

   hallo wey and joakim,
   we are Anja and Peter from germany.
   we are with bikes on the road like you.
   can you extande your visa in the golden week in chengdu? we are now in Leshan.have now 2 days overstay.
   we will see tomorrow in PSB if we have to pay.
   what about you?
   greetings from Leshan
   Anja and Peter

   1. admin Post author

    Hi,
    It seems like most PSB offices were closed during the golden week. We left Chengdu yesterday and are now in Xinjin some 110 km north of Leshan. We will try to make extension in Leshan tomorrow morning (our visa expires 10 oct). Where do you stay in Leshan? We need to stay at a hotel that can register us properly. Do you have any advices?
    Hope to ser you in Leshan….
    /Joakim

 2. Kalle

  He he. Det på minner mig om när jag missbedömde hur mycket dricks jag skulle ge på gellertbadet i budapest.. Snyggt mönster i alla fall. Hur skall du se till att det fortsätter synas lika bra? Wej kanske kan läsa sig tekniken. En tröst borde vara att du sannolikt är av med eventuella medeltida sjukdomar. Koppning är en gammal, numer dock övergiven, behandlingsmetod även i Sverige. Det bör vara i slutet av medeltiden det försvann från landstingets lista över godkända behandlingar.

  1. admin Post author

   Har bara hört talas om koppning tidigare utan att egentligen veta vad det är. Nu har jag dock fått en handfast lektion i hur det genomförs. Fläckarna lär väl sitta kvar ett tag utan att jag behöver göra något.
   Ett par veckor efter vi lämnade Kirgizstan blev det ett utbrott av pest där och då känns det ju bra att ha genomgått en gammal medeltida behandling som är bra mot det mesta om man nu skulle fått sig en släng av pesten.

 3. Pål

  Joakim! Ditt ständiga tränande på att skriva börjar ge resultat. Jag skrattade gott på några ställen, så en framtida karriär som kåsör kanske låter lockande?

  Fin bild på ryggen där. Gissar att grottorna är dina porer…. Gjorde själv det en gång hos en kinesisk akupunktör i Stockholm. Ryggen skiftar sedan färg till blått, gult…

  Isabella kommer till Thailand, via Laos i december om hennes plan håller. Hon frågade oss om vi var sugna på Burma i januari. Var gör ni på nyår? Vi landar 30 december.

  1. admin Post author

   Tackar för komplimangen.
   Skrivandet brukar komma sist i raden av alla andra uppgifter såsom utrustningsvård, vila, planerande, turistande osv. och när jag väl hamnar framför datorn brukar jag vara rätt trött vilket ju påverkar kvaliteten på inläggen. Av detta följer att de poster som författas under längre viloperioder av något outgrundligt skäl oftast blir bättre… 😉

   Burma låter spännande. Har aldrig varit där och skulle gärna göra en tur dit.

   Vi har länge levt i en “här och nu bubbla” som bara sträcker sig några dagar in i framtiden. Nu har vi dock klivit ur bubblan och planerar för vad som ska hända när vi är framme i Thailand. Vad vi gör på nyår är dock ett tomt blad så vi är öppna för förslag.

 4. Elin och Peter

  Aj,aj, även jag har lärt mig den hårda vägen att undvika massage på främmande språk! Jag var i Spanien och massören frågade något som jag sa ja till, varpå hon tog ett stadigt tag om mitt huvud och knäckte till. Det knakade rejält! Det hon hade frågat måste ha varit nåt i stil med: snygg skalle, får jag ta med den hem? Det var säkert en bra behandling, men otäck när man inte var beredd och det tog några timmars illamående att bli sig själv efteråt!
  Hur gick det förresten för Wej? Fick hon en mer lyckad knådning?

  1. admin Post author

   Wej ser likadan ut så när hon säger att jag ser ut som en salamipizza så gäller det ju även henne själv. Får hon bara lite spansk massage kanske hon kan ta sig en titt på sin egen rygg utan att använda spegel 😉

   Massage på utrikiska kan vara farligt och därför ska det bli skönt att komma till Thailand där man förstår vad som sägs när dom frågar om man vill att dom ska böja knät åt fel håll för att lättare kunna stoppa in stortårna i örat…. 😉

 5. dan claesson

  Hej på er!

  Höst med stort H är här i GBG. Ingen större överraskning dock! Har firat min födelsedag. Det var pokergänget som ombesörjde det i år. Kul värre men hård betongkeps på söndagen.
  Åker på en weekend till Tyskland på lördag. Mor och far hänger på. Vi börjar få lite partiledare debatter och ökad aktivitet i politiken, men alla partier går kasst dock ej SD.
  Flyktingkatastrof i Italien, över 200 döda. Det är tragiskt värre på många plan.
  Take care på er!
  Mvh

  Dan

 6. ton

  สวัสดีครับ พี่ที่แสนเก่งและเเกร่งทั้งสอง ในภาพพี่โจคิม กำลังพิจารณาอาหารแบบพระภิกษุหรือครับ อิอิ…. ไม่ทราบว่าหลังใครเอ่ย ??? ทำแล้วตัวเบาขึ้น หายปวดเมื่อยไหมครับ….

  1. admin Post author

   เปล่าค่ะ เขาห้ามถ่ายรูปในห้างมั้ง เลยทำฟอร์มไปอย่างนั้นเอง นั่นน่ะหลังพี่โจคิม พี่เวชก็โดนเหมือนกัน เขาถามเราไม่รู้นึกว่าจะเอาน้ำชามาให้เลยพยักหน้าไป โดนไปสะ 15 แก้ว ของพี่ 10 ไม่เห็นมันช่วยอะไรเลย อย่าไปลองเชียว

   1. ton

    แบบนี้ก็ไม่หายเมื่อย แถมร้อน เจ็บอีกต่างหากซิครับ อิอิ…

    1. admin Post author

     ไอ่ถ้วยพวกนั้น ไม่เห็นมันจะช่วยอะไรเลย หลังเราเสียโฉมหมดเลย หวังว่ารอยจะเลือนลางไปหมดก่อนถึงเมืองไทย

  1. admin Post author

   อย่าลองเด็ดขาด ค้นในเนตมาแล้วปรากฎว่าไม่ยืนยันแน่ชัดว่าช่วยได้จริง แสบ ๆ คัน ๆ ดีนะท่ีรอยพวกนั้นมันหายไปแล้ว ไม่งั้นก็ไม่รู้จะไปว่าเขาเป็นภาษาอะไรล่ะ คุยกันไม่รู้เรื่อง 🙂

Leave a Reply